SLAAPKAMERVERLICHTING: SFEERVOL & FUNCTIONEEL

Met slaapkamerverlichting creëer je de juiste sfeer. Er zijn verschillende manieren van verlichten die je kunt toepassen in de slaapkamer. In deze blog vertellen we je daar graag meer over.  

Basisverlichting

Met basisverlichting kun je met één knop de hele slaapkamer verlichten. Voor dit centrale lichtpunt wordt vaak gebruik gemaakt van plafondlampen, inbouw spots of opbouw spots. Doordat dit soort verlichting hoog hangt kunnen ze gemakkelijk de hele ruimte verlichten. Basisverlichting is handig bij bijvoorbeeld omkleden, maar ook bij het opvouwen en opbergen van kleding.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting kun je creëren met de basisverlichting, door gebruik te maken van een dimmer. Daarnaast kun je de slaapkamer extra sfeervol maken door gebruik te maken van direct of diffuus licht. Bij indirect verlichten kun je gebruik maken van het plafond of de wand. Door de weerkaatsing van het licht, creëer je eenvoudig een gezellige sfeer. Plaats een lichtbron achter het hoofdeinde van je bed en zorg dat het licht omhoog schijnt, zo creëer je een sfeervol verlichte wand. Kies eventueel voor een gekleurde ledlamp die past bij de stijl van de slaapkamer. Met diffuus licht wordt het licht gefilterd door glas of een lichte kap. Het licht wordt gelijkmatig verspreidt. Diffuse verlichting is prima te combineren met andere lichtsoorten.

Taakverlichting

Taakverlichting mag ook niet ontbreken in de slaapkamer. Bij taakverlichting kun je denken aan lampen die geschikt zijn om prettig mee te kunnen lezen. Wil je kunnen lezen, terwijl je partner slaapt? Kies dan voor een leeslamp of een wandlamp waarbij je de richting van het licht zelf kunt bepalen. Zo kan je partner slapen, zonder dat het licht hem of haar wakker houdt. Daarnaast vraagt de spiegel en kast ook om speciale verlichting. Hang bijvoorbeeld wandlampen naast de spiegel, zodat het licht verspreid wordt. Of maak gebruik van indirecte verlichting direct achter de lamp, zodat de spiegel rondom wordt verlicht. In de kast kun je gebruik maken van bijvoorbeeld inbouw of opbouw spots.