Babykamer in de maak: wat heb je nodig

Gefeliciteerd! Als je dit blog leest is er waarschijnlijk gezinsuitbreiding aanstaande. Het is natuurlijk heel erg leuk dat er binnenkort een baby wordt geboren maar er moet ook een heleboel geregeld en gedaan worden. Deze keer behandelen we de babykamer. Een niet onbelangrijk onderdeel van de voorbereidingen. Goede nachtrust is niet alleen voor je baby belangrijk maar ook voor jezelf.

Wiegje

De eerste associatie die veel mensen met een babykamer hebben is het wiegje. Het is ook het onderdeel van de kinderkamer waar baby’s de eerste periode de meeste tijd in doorbrengen. Wiegjes zijn er in allerlei verschillende vormen. Het is afhankelijk van jouw smaak waar je voor kiest. In het wiegje komt natuurlijk een matrasje. De maat die standaard wordt aangehouden voor het eerste matrasje is 40 bij 80 centimeter. En uiteraard mogen dekentjes niet ontbreken. Het eerste jaar groeien baby’s ontzettend hard. Een wiegje is in de meeste gevallen dan ook voor de eerste paar maanden.

Na het wiegje is het tijd voor een ledikantje met een steviger matrasje, dekentjes, lakentjes en een trappelzak. Voor kinderen onder de twee is een kussen of dekbed nog niet nodig en wordt dat zelfs afgeraden. De maat die wordt aangehouden voor een matras in een ledikant is 90 bij 120 centimeter. De ene baby groeit natuurlijk harder dan de andere, maar met een verstelbaar ledikant mag je er vanuit gaan dat je de eerste twee tot vier jaar voorzien bent als het om slapen gaat.

Commode
Een ander belangrijk onderdeel van de babykamer is de commode. De plek waar je je baby aan- en uitkleed en voorziet van een schone luier. Een commode is eigenlijk een gewoon kastje dat iets hoger is dan gemiddeld en met een iets bredere plank bovenop, zodat je baby er goed op kan liggen. Ook als die wat groter wordt. Wat natuurlijk niet mag ontbreken op de commode is het aankleedkussen met opstaande randen. Het zorgt er vooral voor dat je baby lekker ligt maar bijkomend voordeel is dat je baby minder snel van de commode afvalt. Er zijn ook planken op de markt die je aan de muur kunt maken en kunt uitklappen. Voordeel van die planken is dat het minder ruimte inneemt, nadeel is dat je onderin geen ruimte hebt voor bijvoorbeeld luiers en kleren.

Aankleding van de babykamer

Onder vriendinnen is het een van de meeste besproken onderwerpen als je zwanger bent: de aankleding van de babykamer. Een leuke aankleding maakt de babykamer meer persoonlijk en het is een leuke voorbereiding op het aanstaande ouderschap. Het belangrijkste onderdeel van de aankleding is vaak het behangen of schilderen van de muren. Als je ervoor kiest om de muren een likje verf te geven kies dan voor verf op waterbasis. Dat is gezonder voor je baby maar ook voor jezelf. Naast de muren die je een kleurtje kunt geven zijn er tal van andere dingen waarmee je de babykamer extra sfeer geeft. Denk bijvoorbeeld aan kasten in verschillende vormen, speelattributen of een vrolijke speeldoek.

Inspiratie opdoen? Neem eens een kijkje op https://littlegreeny.nl/eco/kinderkamer-accessoires/