Het geschikte materiaal om een nieuw dak te realiseren.


Een nieuw dak kan uw pand maken of breken. Hierom is het belangrijk dat u goed nadenkt over het materiaal en de afwerking die u hiervoor wenst. In de meeste gevallen wordt zetwerk op maat gebruikt om een nieuw dak te realiseren. Er is veel keuze qua materiaal, denk bijvoorbeeld aan plastisol, zink, aluminium of lood.

Wat houdt zetwerk op maat in

Doordat de platen bij zetwerk te bewerken zijn in een gewenste vorm zal deze perfect op uw dak passen. Hier komt ook de term ‘zetwerk op maat’ vandaan. Door deze techniek is de afwerking een stuk netter dan bij lassen. Kijk eerst naar het doel waarvoor u de platen wil gebruiken. De materiaalkeuze kan hier van af hangen. Zetwerk op maat bied vele keuzemogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld de dikte, de afwerking, de kleur en het formaat zelf bepalen. Door deze keuze wordt uw nieuwe dak precies zoals u deze had voorgesteld.

Toepassing van zinken zetwerk

De meest voorkomende en bekendste toepassing van zink zetwerk is voor het gebruik van (dak)goten. Echter word het ook gebruikt voor dakkappellen, gevelbekleding of dakbedekking. De twee grootste voordelen van zink is dat het zeer gebruiksvriendelijk is en een lange levensduur heeft. En wanneer zink aan het eind van zijn levensduur is, is het nog recyclebaar. Hierdoor is dit materiaal ook beter voor het milieu. Zink heeft veel bewerkingsmogelijkheden waardoor het bijvoorbeeld in ronde bogen kan worden gemaakt. Door de stevigheid van dit materiaal kan deze ook goed tegen een heftige regenbui of een storm.

Verschil tussen zink op maat en aluminium op maat.

Aluminium en zink hebben veel overeenkomsten, zoals een lange levensduur en een goede prijs-kwaliteit verhouding. Aluminium op maat is een licht materiaal dat naadloos geplaatst kan worden. Hierdoor is nauwelijks iets te zien van de platen. Echter heeft dit materiaal wel meer onderhoud nodig ten opzichte van zink. Zink word vaak gebruikt wanneer een reparatie nodig is aan een dak. Zink gaat echter niet goed samen met andere materialen. Het grootste verschil tussen deze materialen zit in de toepassing van dakgoten. Wanneer u een dakgoot heeft van zink kan deze worden beïnvloed door corrosie. Bij een aluminium dakgoot zal dit niet voorkomen.

Weet u niet welk materiaal het meest geschikt is?

Het is begrijpelijk dat u niet precies weet welk materiaal het meest geschikt is voor uw pand. Of heeft u nog eventuele vragen of wilt u graag geadviseerd worden? Ga dan langs bij een dakgroothandel bij u in de buurt. Hier zal een vakman met u mee kijken naar uw pand en u een materiaal adviseren dat hier het meest geschikt voor is.