Tips voor het kopen van een nieuw matras

Het kopen van een nieuw matras is geen gemakkelijke opgave. Matrassen lijken van de buitenkant zo op het eerste gezicht misschien allemaal hetzelfde. Maar van binnen kunnen matrassen aanzienlijk van elkaar verschillen. Door de vele soorten matrassen en merken is het niet makkelijk om de juiste keuze te maken. Wel is het van belang dat je een matras koopt dat bij jou past. Aangezien een goed matras rugklachten kan voorkomen. Wij geven je in deze blog graag tips waarop je moet letten bij het aanschaffen van een nieuw matras.

Goed matras kopen

Een goed matras is voor iedereen anders en daarom bestaan er verschillende soorten matrassen. De lengte, het gewicht en postuur van een persoon speelt een belangrijke rol bij het kopen van een matras. De voornaamste functie van een matras is de het de juiste ondersteuning aan het lichaam biedt, zodat de rug niet onder spanning komt te staan. Verder zijn onder andere de hardheid, ventilatie, warmteregulatie en lengte belangrijke factoren bij het kopen van een matras. Natuurlijk leggen we je graag uit waarom dat zo is.

De hardheid van een matras

De hardheid van het matras kun je het beste bepalen op basis van je gewicht en lengte. Bij een lang persoon wordt het gewicht van nature beter verdeeld dan bij een kort persoon. Maar dit betekent niet dat lange mensen standaard een zachter matras nodig hebben dan korte mensen. Factoren als lichaamsbouw en slaaphouding spelen ook een belangrijke rol. Wanneer je op je rug slaapt mag een matras harder zijn, dan wanneer je op je zij slaapt. Voor zijslapers is het belangrijk dat de rug recht blijft tijdens het slapen, daarom is een zachter matras een betere keuze voor hen.

Goed ventilerend matras

Heb je vaak dat je de volgende ochtend badend in het zweet wakker wordt? Dat is op zich niet heel raar, want wist je dat je iedere nacht gemiddeld 300 tot 600 milliliter vocht verliest. Echter is het zo dat je hier eigenlijk niets van hoeft te merken. Als je dus bezweet wakker wordt is het omdat je matras niet goed ventileert. Kies daarom voor een matras met een goede vochtdoorlating.

Warmteregulatie

Bij een matras is het ook belangrijk om rekening te houden met de warmteregulatie. Het ene matras raakt sneller zijn warmte kwijt dan het andere. De warmteregulatie wordt bepaald door de samenstelling van lagen in het matras. Vraag in de winkel altijd naar de opbouw van het matras en in welke mate matras wel of niet zijn warmte vasthoudt. En ga bij jezelf na of je het in bed vaak koud of eerder warm hebt. Op die basis kun je het beste bepalen waar de warmteregulatie aan moet voldoen.

Matras op maat

Uit onderzoek blijkt dat de meeste stellen op hetzelfde matras slapen. Dit is eigenlijk wel gek, want geen mens is het zelfde. Als stel verschil je dus ook van elkaar qua lengte, gewicht en vaak heb je ook niet dezelfde lichamelijke klachten. Wil je een matras dat perfect bij jou past? Een matras op maat laten maken is dan de beste keuze voor jou.

Laat je vrijblijvend adviseren  

Wil je graag een persoonlijk advies over welk matras het beste bij jou past? Kom dan eens langs in de winkel van De Enkhuizer Bedstede Grootebroek. Daar staan experts voor je klaar om je te voorzien van een passend advies. Wij zijn er van overtuigd dat je weer een goede nachtrust tegemoet gaat. Graag tot ziens!