Lichtkoepels, aanrader of niet?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een lichtkoepel in hun huis te plaatsen. Toch zijn er mensen die niets weten over dit fenomeen. In dit artikel lees je alles over lichtkoepels.

Wat zijn lichtkoepels precies?

Een lichtkoepel of dakkoepel is een lichtdoorlatend vlak geplaatst op het dak van het huis. De meeste lichtkoepels worden geplaatst op een plat dak, maar er zijn ook lichtkoepels te vinden die geplaatst kunnen worden op een schuin dak.
Lichtkoepels komen in alle soorten en maten. Zo heb je bijvoorbeeld bolvormige koepels, platte koepels en piramide vormige koepels.
Over het algemeen kun je een dakkoepel krijgen in 2 materialen: plastic of glas. Lichtkoepels hebben een duidelijk doel. Ze zorgen ervoor dat er extra natuurlijk daglicht naar binnen kan komen. Lichtkoepels kunnen bijna overal in huis worden geplaatst, mits de koepel in directe verbinding staat met de buitenlucht en er dus natuurlijk licht naar binnen kan schijnen door de koepel. Je kunt dus ook een koepel plaatsen op bijvoorbeeld het dak van een aanbouw.

Voordelen van lichtkoepels

Het plaatsen van een lichtkoepel brengt veel voordelen met zich mee voor je huis, maar dat niet alleen. Een groot voordeel van het hebben van een dakkoepel is dat er meer daglicht naar binnen schijnt. Daglicht is erg gezond voor mensen. Natuurlijk schijnt er ook door andere ramen daglicht naar binnen, maar door een dakkoepel schijnt tot wel 40% meer licht naar binnen dan door een gewoon raam. Aangezien een dakkoepel aan de bovenkant is geplaatst heeft dit nog een ander groot voordeel ten opzichte van een raam. De privacy blijft behouden. Mensen kunnen niet zomaar naar binnen gluren door een dakkoepel, tenzij je vlak tegenover een flatgebouw woont natuurlijk. Dat extra licht zorgt ervoor dat het huis extra goed verlicht wordt, wat de sfeer in huis enorm verbeterd plus het ziet er ook gewoon super uit.

Waar moet je op letten?

Er zijn erg veel keuzes die je kunt maken als het gaat om het aanschaffen van een dakkoepel. Veel van deze keuzes gaan over smaak. Bijvoorbeeld de vorm van de koepel en hoe groot je de koepel wilt hebben. Daarnaast zijn er nog wat andere keuzes die je kunt maken.Zo kun je ervoor kiezen om een koepel te nemen met ventilatie. Dit is vooral super voor in de zomer. Zo komt er niet alleen natuurlijk daglicht naar binnen, maar ook frisse lucht. Daarnaast kun je kiezen uit 1 tot soms wel 5 wandige koepels. Hoe meer wanden de koepel heeft hoe beter geïsoleerd de koepel is.