Hoe herken je waterschade?

Iedereen weet inmiddels dat je je telefoon in rijst kunt gooien om waterschade te beperken, maar in je huis werkt dit helaas niet. Hoe herken je waterschade en nog belangrijker, hoe voorkom je waterschade?

Wat is de meest voorkomende reden van waterschade? 

Waterschade door hevige regenval komt in Nederland relatief vaak voor. Andere veel voorkomende oorzaken van waterschade zijn te vinden in het inbouwreservoir van het toilet, bij de koppelingen van aanvoerleidingen, in flexibele waterslangen onder de wastafel en door slecht kit- en voegwerk. Het is uiteraard ook mogelijk dat een flinke verstopping in de afvoerleidingen of sifons de oorzaak is van waterschade. Je herkent waterschade aan vocht- en schimmelplekken op de muren of het plafond. Het is ook goed mogelijk dat je een hogere waterrekening binnenkrijgt. Als hier geen andere oorzaak voor is dan is het waarschijnlijk dat er ergens in je huis een lekkage te vinden is. 

Hoe voorkom ik waterschade in huis? 

Er zijn gelukkig genoeg dingen die je kunt doen om waterschade in huis te voorkomen. Begin allereerst met het regelmatig controleren van de kitnaden rondom sanitair en in de keuken. Hou deze naden goed schoon en maak deze vrij van schimmels. Schimmels verhogen namelijk de kans op een lekkage. Maak hiernaast ook regelmatig de filters van witgoed schoon en plaats een lekbak onder de wasmachine. 

Het installeren van een waterslot is ook ter preventie van waterschade. Laat ook de CV ketel periodiek controleren en investeer eventueel in het reinigen van de huisriolering. Zo voorkom je verstoppingen die waterschade kunnen veroorzaken. Gooi tevens nooit frituurvet door de wasbak, omdat dit voor nare verstoppingen in de riolering kan zorgen. Heb je toch een lekkage ontdekt en loop je risico op waterschade? Zorg er dan tot slot voor dat je weet waar de hoofdkraan zich bevindt, zodat je deze snel kunt dichtdraaien bij een lekkage. 

Waterdruppels Van Kraan