Opdek binnendeuren voor optimaal gebruik

Stap eens een woonwinkel binnen en je maakt kennis met deuren in allerlei soorten en maten. Veel mensen kennen de meeste varianten niet eens. Toch pak je de deurklink in de loop van de dag ontelbaar keer beet om van kamer te wisselen. Je kunt dus wel met zekerheid beweren dat het een belangrijk deel van je huis vormt. Ze zonderen kamers van elkaar af waardoor aparte ruimtes tot leven komen. Het wordt tijd om in te gaan op één van de minder bekende deuren, namelijk de zogenaamde opdek binnendeuren. Lees verder om er achter te komen over wat voor deuren het precies gaat en waar ze in opvallen.

De opdekdeuren onderscheiden zich van andere deuren die je ook in huis kunt plaatsen. Ze verschillen van de stompe deur doordat ze gedeeltelijk op het kozijn vallen en aan speciale scharnieren hangen. Je loopt de meeste kans dat je ze tegen komt in huizen met stalen binnendeurkozijnen, want bijna altijd wordt dit type deur daar bevestigd. Het zou dus verstandig zijn om eens na te gaan of je woning zich leent voor de opdekdeur. Anders zou je alternatieven moeten verzinnen om ze alsnog vast te zetten in je deuropeningen.

Wie kijkt naar de deuren zou bijna vergeten dat je ook een bepaalde draairichting hoort te nemen als je ze echt koopt. Bij de meeste deuren laat dat zich vrij makkelijk regelen en gaat de deur volgens wens linksom of rechtsom open. Net als bij andere deuren zal je de opdekdeuren vooral veel in het wit langs zien komen. Ze geven je ook de keus om meer licht de kamer in te laten vallen als je daar naar op zoek bent. In sommige exemplaren zit namelijk glas verwerkt. Het is dus een slim idee om deze opdekbinnendeuren te kopen als je de kamer minder donker wil maken.

Bij de aankoop van een opdekbinnendeur zit je niet meteen vast aan de bijgeleverde deurklink. De meeste verkoopadressen geven je de ruimte om er zelf eentje uit te pikken. Dat komt misschien over als bijzaak, maar je houdt de deurklink al gauw tientallen keren op een dag vast. Niets zo vervelend als een lastige klink aan een deur die je voor de rest nog prima vindt. De kleur van de deur of de rest van je woning zou ook een rol kunnen spelen in de beslissing om een eigen deurklink te selecteren. Je vervangt hem zo weer als hij niet bevalt, maar van de opdekbinnendeur denk je dat waarschijnlijk minder snel. Bekijk ze dus met aandacht voordat je er één neemt.