Creëer meer rust in je slaapkamer

Heb je moeite om in slaap te vallen? Of word je vaak midden in de nacht wakker? Wellicht ligt de oorzaak in een onrustige slaapkamer. Lees gauw verder en ontdek hoe jij meer rust kunt creëren in je slaapkamer.

Opgeruimde kamer is een opgeruimd hoofd

Je kent het vast wel. Op de grond van de slaapkamer slingeren kledingstukken en schoenen rond. En naast het bed liggen vaak nog een aantal boekjes of tijdschriften. De rommel in een slaapkamer kan ervoor zorgen dat jij je niet optimaal kunt ontspannen. Daarom is het een goed idee om te investeren in een goede kast en bijvoorbeeld een nachtkastje met lades. Hierdoor hoeven je spullen niet langer rond te zwerven. Een opgeruimde kamer zorgt ervoor dat je hoofd ook is opgeruimd.

Laat je werk buiten de slaapkamer

Vaak hebben mensen een bureau op de slaapkamer staan. Maar dat is geen verstandige keuze. Hierdoor ben je onbewust vaak nog met je werk bezig en dat wil je niet. Wil je volledig tot rust komen, dan is het beter om het bureau te verplaatsen naar een andere ruimte.

Verlichting met dimmer

Je kunt het beste kiezen voor sfeervolle verlichting in je slaapkamer. Een grote felle lamp aan het plafond is vaak niet echt prettig. Kies voor een subtiele lamp aan het plafond of de wand met een dimmer. Met de dimmer kun je de verlichting zachter zetten. Het gedimde licht geeft je lichaam bovendien het gevoel dat het bijna donker wordt. Daardoor gaat je lichaam zich automatisch voorbereiden op het slapen.

Weg met de televisie

Er zijn maar weinig mensen die geen televisie op de slaapkamer hebben staan. Het is natuurlijk heerlijk om nog even in je bed naar de tv te kijken. Maar dit is eigenlijk funest voor je nachtrust. Het blauwe licht van de telvisie verstoort namelijk je biologische klok, omdat je hersenen het aanzien voor daglicht. Als reactie op dat licht denkt je lichaam dat het wakker moet blijven. Een donkere schemerige ruimte is daarentegen wel goed voor je. Dit komt doordat er melatonine vrij komt in je lichaam zodra het donker wordt en daarmee word je voorbereid op je slaap.