Hoe vervang je een leiding?

Een leiding vervangen: wanneer doe je dat en waarom? Er zijn verschillende redenen waarom het vervangen van een leiding noodzakelijk is. Of je dit zelf kunt aanpakken of de klus beter aan een professional kunt overlaten ontdek je in dit artikel. 

Loden leidingen vervangen 

Als je in een woning woont die tussen 1945 en 1960 is gebouwd dan is de kans groot dat je loden waterleidingen in je woning hebt. Het is belangrijk om deze te vervangen, omdat loden waterleidingen zorgen voor een te hoog loodgehalte in het water. Hier word je na verloop van tijd ziek van. Voor kinderen onder de één jaar is lood in het water soms zelfs dodelijk. Loden leidingen hebben een gemiddelde levensduur van 30 jaar. Hierna is de kans op scheurtjes en slijtage groter. 

Waarom moet ik een leiding vervangen? 

De meest voorkomende redenen om leidingen te vervangen zijn lekkages en verbouwingen/renovaties. Soms is het nodig om bij een verbouwing de leidingen om te leggen. Als je last hebt van een lekkage dan loont het soms ook om een deel van de leiding te vervangen om lekkages in de toekomst te voorkomen. Tot slot worden waterleidingen vervangen omdat zij een beperkte levensduur hebben. De plastic leidingen die je tegenwoordig in woningen vindt hebben een gemiddelde levensduur van 40 tot 50 jaar. 

Is het lastig om leidingen zelf te vervangen?

Als je makkelijk toegang hebt tot de leidingen dan is het niet ingewikkeld om deze te vervangen. Zitten de leidingen echter verborgen onder de grond of in de muur, dan doe je er goed aan om een professional in te huren. Je kunt namelijk niet zomaar een muur afbreken om een leiding te vervangen. Als je bijvoorbeeld een draagmuur sloopt dan zijn de gevolgen desastreus en de kosten ontzettend hoog. Boor ook nooit zomaar in de grond. De kans is namelijk groot dat je in een leiding boort en daardoor nog een leiding moet vervangen.

Close Up Foto Van Klusjesman Tools